Vil regjeringens målsetting om å bygge ut 7 TWh med solenergi nås innen 2030?
Regjeringen har nylig gitt ut konsesjon på å bygge ut havvind på Sørlig Nordsjøen ii og gikk da også inn med garantier om å støtte prosjektet med inntil 23 Mrd. Norsk kroner.
I lys av at vi trenger mer energi innen 2035 så vil denne energien komme godt med. Nå er det med vind- som solenergi ikke forutsigbarhet i forhold til når det produseres energi, så vindenergien vil også komme godt med også i de månedene solenergien ikke bidrar så mye, nemlig om vinteren.
Som vi alle vet er det også behov for solenergi i denne energimiksen for å oppnå det grønne skiftet. Regjeringen med energiminister Terje Aasland har uttalt at vi trenger minst 7TWh med solenergi. Det tilsvarer en utbygging på om lag 8GW med solenergi. Det som er litt besynderlig er at det ikke er tenkt å ta noen grep for å få til denne utbyggingen av solenergi. Behovet er der så absolutt, men det gjøres ingen tiltak.
Dersom regjeringen var like interessert i å bygge ut solenergi på næringsbygg som å finansiere utenlandske havvindprosjekter ville et tilskudd på 23 milliarder kroner dekket 50 % av investeringen av 8 GW med solenergi. Enkelt forklart ville hver bedrift som investerte i et solcelleanlegg på sitt bygg fått 3,- pr i tilskudd pr. installert watt. For ordens skyld er 8 GW det samme sol 8 milliarder Watt med energi. Det er jo interessant at regjeringen er så ensidig opptatt av å støtte opp under enormt dyre havvind prosjekter, mens den lavt hengende frukten blir hengene uten å bli høstet.
Solbransjen regner det koster ca. 6,- å sette opp et solcelleanlegg pr installert watt. Nå som solenergibransjen har gått tilbake 60 % sammenlignet med 2023 så er det lite sannsynlig at vi når målsettingen om 7TWh med solkraft inne 2030. Solbransjen har fått en knekk og antall hender som kan installere solceller vil sannsynligvis gå nedover dersom det ikke skjer endring i markedet. Som et hvert marked er også solbransjen preget av konjunkturer som høy rente og historisk lave energipriser. Energiprisen er lav nå, men er spådd å bli vesentlig høyere når kraftunderskuddet slår til for fult. Dersom man skal nå målet om økt kraftproduksjon må faktisk noe gjøres med å stimulere markedet og få eiendomsbransjen til å ønske å investere i solcelleanlegg i Norge. Pt ser det ikke ut som om det er nok trøkk i myndighetene til å ta det nødvendige grepet til å få produsert nok energi.
Som innbygger i Norge så kan man jo spørre seg om en kilowatt strøm produsert på et tak er like mye verdt som en kilowatt strøm produsert på havet. Når man seg på regjeringen, ser det ut som det er mer verdt med produsert energi på havet kontra produsert energi på et tak. Ganske pussig å se hvordan midler blir fordelt mellom bransjer som kan tilby den samme energien.
Er det et resultat av at lobbyistene er flinkere i vindbransjen enn i solbransjen? Svaret er vel et ubetinget ja på det spørsmålet, lobbyistene til vindkraftbransjen er langt flinkere og har langt mer ressurser til å påvirke våre folkevalgte, de er langt flinkere og får regjeringen til å åpne lommeboka. Men er det et sunnhetstegn når myndighetene klarer å forfordele tilskudd på en slik måte når energien kan skapes også med solenergi på flate tak?
Man må ikke glemme at byggene allerede er satt opp med millioner av kvadratmeter tilgjengelig. Byggene kan ha solkraftverk på taket uten noen synlig installasjon. Det er jo litt merkelig at det er slik at miljøaspektet ikke blir vurdert i det hele tatt når kraft skal produseres. Det virker også som at det ikke bare er regjeringspolitikere som er som er mest opptatt av vindkraft. Opposisjonen på stortinget er også tydeligvis like lite opplyst som regjeringsapparatet da man aldri hører noen som taler solenergien sak i stortingssalen eller i andre fora der energiforsyningen i Norge diskuteres. Alt handler og hav- og landvind samt noe forbedring av vannkraftproduksjonen. Seneste forrige uke snakket energiminister Åsland kun om vind og vannkraft under Debatten på NRK. Mon tro om det er mulig å få den mannen til å ta bort skylappene?
Så til overskriftens spørsmål om det er mulig om å bygge ut 7TWh med solenergi innen 2030, svaret er nei. Det er like sannsynlig som at vindkraft produseres en dag det ikke blåser.