Spenningsutfordringer bak strømmåler
Selv med et «stort nok» inntak for normal drift kan spenningsutfordringer bak måler oppstå med utstyr som krever høy momentaneffekt. Denne utfordringen kom i vårt fang da en sluttkunde kjøpte en industri sag med høye startstrømmer høsten 2024.
En gårdbruker i Indre Østfold har et oppdatert sikringsskap med 80 A hovedsikring på sitt 230 Volt IT anlegg. Da han skulle installere en sag i en driftsbygning fikk han selg en liten overraskelse. Startstrømmen på saga var på 145 A. Selv med en C sikring på anlegget var det ikke nok til å få saga i gang, hovedsikringen slo ut.
En del av bildet er at underfordelingen er ca. 100 meter fra hoved inntaket med de spenningsutfordringer det gir med lang avstand til saga som trekker 17kW for å drifte.
Spørsmålet som ble stilt for å løse utfordringen var, skulle bonden grave og legge større kabel med høyere tverrsnitt direkte fra hovedhuset eller forsterke via driftsbygning nummer to slik anlegg var lagt opp allerede? Se bildet under fra tunet i Indre Østfold.
Direkte kable fra hoved inntaket viste seg å være umulig uten å sprenge en ny kabelgrøft, da det var for grunt på grunn av fjell under gårdsplassen. Sprengning tar både mye tid og er dyrt så da var gode råd dyre for en som hadde behov for å få i gang vedproduksjonen sin.
Løsningen ble å sette opp en batteripakke med hybridinverter ved underfordelingen i driftsbygget som saga var plassert i. Startstrømmen er utfordringen med saga og med løsning fra Nordic Solergy fungerte Sunsynk hybridinverter og Felicity batteriet utmerket og leverte tilstrekkelig effekt. Sunsynk leverer nødvendig effekt på 4 millisekunder og saga til bonden starter nå som den skal hver gang samtidig med at øvrig drift på gården går sin gang.
Batteripakken løste spenningsutfordringen og kostnaden var overkommelig for bo