Er det virkelig behov for fornybar energi i Norge?

Arendalsuka er nå i gang og igjen og er blitt en tradisjon. Et av hovedtemaene på Arendalsuka også i år er energi og mangel på denne for å få til den grønne omstillingen.

Vannkraft, vindkraft og solenergi i tillegg til atomkraft er de mulighetene vi har til å produsere mer energi med den teknologi som er tilgjengelig i 2024. Det er høyt fokus på at vi har kraftunderskudd innen 2030. Vi klarer ikke å bygge ut atomkraft, vindkraft eller vannkraft innen den tid.

Da står vi igjen med solenergi som den eneste energiformen som kan bygges ut raskt. Men det er ingen med myndighet og som påvirker rammebetingelsene som er spesielt interessert i å ta tak i sol energi som energikilde.

Staten gir garantier til de som vil bygge ut vindkraft til havs. Det er vel og bra og vi trenger nok den energien også.

Hvis staten garanterte for solkraft som de gjør med vindkraft til havs med en minimumspris på 50 øre ville vi kunne bygge ut 8-10TW de neste 4-5 årene.

Regjeringen har virkemidlene, solbransjen har hender til å bygge ut. Med en sikkerhet for energiprisen ville private boligeiere og næringsaktører garantert bygd ut solenergi på sine tak i raskt tempo. Som aktør i solbransjen blir man ofte møtt med uforutsigbar strømpris som et hinder for utbygging.

Fordelen med å bygge ut solenergi på tak er at det ikke lager inngrep i naturen. Det burde være mulig å få til et løft med solenergi her på berget. Norge er i dag en av de landene med dårligst utbygging av solenergi i Europa.

Håper det blir noen resultater fra Arendal og ikke bare prat om mulighetene. Tiden går og solen gir muligheter for de som vil.